Nordjylland

Nordjylland har rigtig mange spændende steder at besøge – her et lille udpluk:

Tolne Skov

Mellem Frederikshavn og Sindal findes et meget stort skovområde – Tolne Skov på 2440 ha – som i 2019 blev indviet til Naturpark Tolne.
Tanken er, at området indenfor de kommende 2-3 år skal udbygges med mange vandre- og cykelruter gennem den meget vekslende skov. Allerede nu er området absolut et besøg vær  www.hjoerring.dk/borger/fritid-og-kultur/naturoplevelser-og-friluftsliv/naturpark-tolne

Sindal

Vest for Sindal findes en større skov med løvtræer. Her er der etableret gode, smukke vandreruter. Her findes også Danmarks næststørste dyrehave med krondyr m.v. Absolut et besøg vær  www.naturstyrelsen.dk/naturbeskyttelse/naturprojekter/skovrejsning-slotved-skov/ Adressen er Astrupvej 315, 9870 Sindal

Skagen

Et besøg i Nordjylland betinger næsten også et besøg i Danmarks nordligste by, Skagen.
Skagen er kendt for sine specielle Skagenshuse i Gl. Skagen og Skagen. Du skal naturligvis også opleve fiskerihavnen, Det Grå Fyr, se og mærk kræfterne når 2 have slår sammen om Skagens Gren eller tag på besøg i eet af de mange kunstmuseer i Skagen. Her findes verdenskunst med Michael og Anna Anker, P.S. Krøjer og mange, mange andre. Oplev igen sandets og vindens magt ved at besøge Den tilsandede Kirke. Og så må du ikke gå glip af en tur i Nordeuropas største sandmile – Råbjerg Mile – som dagligt skifter ansigt når vinden flytter rundt på de store forekomster af fine, fine sandskorn. Få en fornemmelse af, at milen hvert år vandrer flere meter fra vest mod øst.

Skagen Turistkontor (tlf. +45 9844 1377, turistbureau@skagenturist.dk, www.skagen.dk) vil gerne give dig inspiration til, hvad mere du bør se.

Rubjerg Knude Fyr

Oplev at stå på toppen af sandklitten eller i det genåbne Fyr på kanten af klitten og få sand i ansigtet, uanset vindforhold. I en ikke fjern fortid var Rubjerg Knude Fyr et aktivt fyr i det danske farvandsvæsen. Fyret ledte havets farer sikkert op langs Vendsyssels vestkyst. Desværre fik fyret kun en kort funktionsperiode idet vinden hele tiden dyngede sand op mellem fyret og havet. Til sidst kunne fyret ikke ses fra havet og fyrets funktion blev indstillet. Men fyret fik lov at stå. Sandet kom nærmere og nærmere. I en periode var fyret omdannet til et sandflugtsmuseum (en del af Museet i Hjørring) men snart truede sandet fyret så voldsomt, at det ikke længere var forsvarligt af bruge bygningerne. Sandet invaderede fyret og bygningerne omkring, såvel indvendigt som udvendigt og kun toppen af fyret var synligt.

I dag er sandet igen ved at afdække fyret. Sandet er simpelt hen ved at være blæst forbi fyret og danner nu mere og mere klit øst for fyret og fyret kommer igen frem på vestsiden. Men nu trues fyret af havets grådige indhug i klitten. Fyret blev i 2015 restaureret og åbnet for gratis adgang for publikum.

Der gik derefter kun nogle få år inden fyret stod næsten på den yderste kant af klitten. Diskussionerne gik på, om fyret skulle have lov at ende sine dage ved at styrte ned af klitten eller om det evt. kunne flyttes længere ind i landet. Man enedes om, at en flytning ville være det bedste, hvorfor man søgte en entreprenør som ville påtage sig opgaven. Blandt flere, som tilbød sig, var også den lille lokale murermester. Efter grundige drøftelser, vurdering af hans forslag til løsning m.v. blev opgaven overdraget til ham. I løbet af kort tid blev fyrets fundamentet forstærket og sammen med en kran-firma blev der lagt rulleskinner ud og fyret blev rullet ca. 75 m ind i landet under meget stor bevågenhed. Men alt lykkedes til fulde og fyret er sikret nogle år igen.

Du kan se en lille film om flytningen her : https://www.youtube.com/watch?v=_i9S_yRciqw

Gå ikke glip af den storslåede naturoplevelse, se naturens hærgen og kraft, oplev de superfine sandskorn i ansigtet, føl det i din hånd – og oplev, at du efterfølgende har sand i håret, på huden og indenfor i enhver sprække af dit tøj.

Lønstrup

Lønstrup er i dag et meget populært ferieområde. Området omkring Lønstrup har gennem mere end 100 år været det vel mest attraktive ferieområde for familier, såvel danske, tyske, norske og svenske. Området har flere store sommerhusområder. Men ikke mindst Lønstrup by er charmerende. Byen har trods de mange besøgende formået at bevare sin identitet, sit gamle jeg. Byen emmer af ro, hygge og naturlig skønhed. Byen har mange smukke bygninger og et meget godt handelsliv ligesom små kunsthåndværkere har fundet sig en plads i byen. Dertil kommer de spændende beretninger om fiskerlivet fra Lønstrup med ophaling af fiskerbåde på stranden, havets erodering af kysten, menneskenes forsøg på at beskytte kysten og ikke mindst beretningen om den store stormflod som var ved at trække hele Lønstrup med i havet. Lønstrup har et godt turistkontor (tlf. +45 9625 2200), som gerne stiller sig til din rådighed.

Hirtshals

Hirtshals er en relativ ny havneby med gode forbindelser til Norge gennem de store færger, som flere gange dagligt anløber havnen. Men Hirtshals er meget andet end en trafikhavn. Hirtshals var engang en af de helt store fiskerihavne og har fortsat en stor bestand af fiskekuttere og -travlere. Oplev den heftige puls i fiskerihavnen og auktionshusene og oplev, hvordan stilstanden med eet indfinder sig på havnen når fiskeflåden er losset eller igen er taget på havet for næste fangst. I Hirtshals finder du også Nordsømuseet og Oceanariet, som forsøger at beskrive Nordsøen igennem billeder, plancher og fyldte akvarier. Nordsømuseet og Oceanariet har gode faciliteter og lærekræfter til undervisning. Kontakt Hirtshals Turisbureau (tlf. +45 9898 2220,www .visithirtshals.dk).

Hjørring

Handelsbyen Hjørring (Vendsyssels hovedstad) er også et besøg værd. Oplev vandet springe til musik på P. Nørkjærs Plads, det rige udvalg af butikker, Hjørring Museum (egnsmuseum) med gode udstillinger såvel af lokalhistorisk som nationale klenodier. Eller slentre blot gennem Hjørrings gågade og indkøbscentrum Metropol og nyd en kop kaffe undervejs. Spørg Hjørring Turistkontor (tlf. +45 9892 0232) om hvad der specielt sker når du er i området.

Løkken

En vandretur gennem Løkken kan også være en god oplevelse. Mærk her hvad det vil sige at være en turistby, som ånder og lever af, for og med turister. Om sommeren er byen fyldt med glade turister som langt ud på natten sætter sit præg på byens liv, om vinteren er byen rolig og tom – og dog! I dag er hele året ved at være turistsæson, så også i den mørke tid er der liv i byen, om end i et roligere tempo. Løkken Turistkontor (tlf. +45 9899 1009, turistbureau@loekken.dk, www.loekken.dk) hjælper dig gerne med oplysninger om stort og småt.

Andet

Ovenstående er blot et lille udvalg af hvad du bør opleve, når du er på ferie i Nordjylland. Der er således ikke nævnt f.eks.
– Højers Ravsliberi i Mygdal, som forarbejder havets skatte til de smukkeste smykker og som gerne fortæller om ravet og dets historie
– Børglum Kloster og Børglum Klosterkirke som er et gammelt munkekloster (tlf. +45 9899 4440, www.boerglumkloster.dk)
– Skallerup Seaside Resort, som er et stort feriekompleks med feriehuse, svømmehal, sauna, sportshal, romersk bad og kur-center (tlf. +45 9924 8400, info@skallerup.dk, www.skallerup.dk)
– vandreture i området omkring Rubjerg gl. Kirkegård
– vandreture i Aasted Ådal ved Ravnshøj
– vandretur i Katsig Bakker ved Hørmested
– vandretur i Hjørring Bjerge og udsigt fra udsigtstårnet ‘Belevue’ ved Hjørring Bjerge
– Landbrugsmuseet i Mosbjerg (del af Hjørring Museum, www.vhm.dk)
– og meget, meget mere.

Men glem ikke, at der nedenfor klitterne findes en attraktiv og børnevenlig badestrand!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.